2023 vizyon belgesi egitimhane.

“Güçlü Yarınlar İçin 2023 Eğitim Vizyonu” genel hatlarıyla değerlendirildiğinde geleneksel eğitim terminolojisinde görmeye çok alışık olunmayan bir biçimde tekillik, elde edilen donanımı “insanlık hayrına” kullanabilme, beşerlikten insanlaşmaya geçiş, çoklukta birlik, millet ödevi, mizaç ve görgü odaklı benzeri kavramlarla belgenin çerçevelendirildiği görülmektedir. Özellikle 2023 Eğitim Vizyonu Felsefesi ve Temel Politikamız başlığında “insan”a ilişkin güçlü pedagojik atıflar, geçmişten günümüze eğitim-öğretim bakiyemiz ve bu anlamda oluşturulan bütüncül bakış açısı dikkat çekicidir. Devamında sunulan içerik ve uygulama ile okul gelişim modelinin ardından veriye dayalı yönetim, ölçme değerlendirme, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi, okulların finansmanı, teftiş ve kurumsal rehberlik hizmetleri, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, özel eğitim, özel yetenek, yabancı dil eğitimi, öğrenme süreçlerinde dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm, erken çocukluk, temel eğitim, ortaöğretim, fen ve sosyal bilimler liseleri, imam hatip ortaokulları ve liseleri, mesleki ve teknik eğitim, özel öğretim, hayat boyu öğrenme başlıkları altında hedefler belirlenmiş ve neredeyse eğitimin her bir alt ögesi geniş bir yelpazenin bölümlerini oluşturmuştur.

Özellikle temel eğitim boyutu açısından ele alındığında yoğun akademik kaygıların ötesinde “çocuk” kavramını merkeze koyan sade ve öz bir bakış açısı sunulmaktadır. Bununla birlikte vizyon belgesinde bulunan “kültür” odaklı uygulama ve amaçlar da kimlik oluşturma, eğitimi hayatla ilişkilendirme, yerel uygulamaları ve değişimleri güçlendirme, farklılıklara saygı duyma gibi açılardan mevcut eğitim sistemine katkı getirecektir. Ayrıca son dönem alan yazınında sıklıkla üzerinde durulan “okul dışı öğrenme ortamları”na da yer verilmektedir. Bilim, sanat merkezleri, müzeler, teknoparklar ve üniversitelerle iş birlikleri, okul-mahalle spor kulüplerinin oluşturulması, okul bahçelerinin tasarım-beceri atölyeleri ile bağlantılı olarak yeniden tasarlanması çok önemli gelişmelerdir. Öte yandan “Güçlü Yarınlar İçin 2023 Eğitim Vizyonu..

   Gümüşhane Kültür Merkezinde Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında gerçekleştirilen programda açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Olgun, 2023 eğitimiz vizyonunun Gümüşhane’deki yansımaları, tabandaki karşılığı ve bu alana nasıl omuz verilebileceği konusundaki çalışmalarla çalıştayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

   2023 Eğitim Vizyonu’nun temel amacının çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmek olduğunu kaydeden Olgun, 28 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir organizasyonla vatandaşların kabulüne sunulan 2023 Eğitim Vizyon Belgesine bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir tarafında katkı sağlayabilecek, eğitime dair sözü olan herkes konuşmaya, değerlendirmeye ve fikir üretmeye başladığını, Gümüşhane de Gümüşhane eğitimi adına bu sürece nasıl katkı koyabilecekleri kaygısıyla çalıştayı yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

   “2023 vizyonu ışığında Gümüşhane eğitim çalıştayları gerçekleştirildi”

   Eğitime dair söyleyecek sözü olan herkesin sözünü almak kaydıyla 2023 eğitim vizyon belgesinin hazırlandığını hatırlatan Olgun, “Bu çalıştay tüm paydaşlarımızın eğitime dair söyleyecek sözü olan herkesin masa etrafında buluştuğu, siyasi partilerimizden, sivil toplum kuruluşlarımızdan, eğitim derneklerinden, kamu yönetimlerimizden, belediyelerimizden, üniversitelerimizden, öğrenci ve veli temsilcilerimize kadar bu alanda bütün paydaşlarımızın fikriyle bir masa etrafında 9 Ocak günü merkez ilçede, öncesinde tüm ilçelerimizde 2023 vizyonu ışığında Gümüşhane eğitim çalıştayları gerçekleştirildi. Bunların neticesinde 9 Ocak’ta yaptığımız son altyapı çalışmalarıyla birlikte bugün için sizlerle paylaşacağımız 6 komisyonumuzun birlikte yürüttüğü, her birinin hedef kitlesi ve çalışma ortamları gruplarının birbirinden farklı olduğu, temel eğitimden, erken çocukluk eğitimine, orta öğretimden meslek tekniğine, özel eğitime, insan kaynaklarına dair eğitime dair ne kadar alanımız varsa bu alanların tamamıyla ilgili bir çalışma yürütüldü. Bu çalışma bugün sizlerin karşısında” dedi.

   “2023 eğitim vizyonunun bir felsefesi var”

   Türkiye’de eğitime dair birçok şey konuşulurken kaygı duyulan, dile getirilen hususların başında ‘Türkiye’de eğitimin bir felsefesi olmadığı’ olduğunu dile getiren Olgun, “2023 eğitim vizyonuyla ilgili meselenin mihenk taşı sayılabilecek yerlerinden bir tanesi bunun bir felsefesinin olduğudur. Ve bir felsefe üzerine bina edilmiş olmasıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

   Olgun’un konuşmasının ardından 2023 Eğitim Vizyonu ışığında Gümüşhane Eğitim Çalıştayı için oluşturulan 6 komisyon çalışmalarıyla ilgili şube müdürleri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. 

   Yaklaşık 3 saat süren toplantı kokteyl ile sona erdi. 

  Programa Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bayram Nazır, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Olgun, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Chủ Đề